VVD Ede is voor gratis parkeren

EDE - De Edese VVD pleit ervoor om het betaald parkeren in het centrum af te schaffen. Dat zegt raadslid Stef van der Klok. “In het centrum loopt alles door elkaar.”

Stef van der Klok snapt er helemaal niets meer van. Alles in het centrum loopt volgens hem door elkaar. “Er zijn vijf leden van het Edese college bezig met de binnenstad. Wie heeft er nou de centrale regie?” Hij komt er niet uit. Ieder collegelid doet ‘wel iets’ met de binnenstad.

Één van die leden, wethouder Meijer, besloot om vanaf maart het parkeerbeleid in Ede aan te passen. Vooraf betalen óf betalen met je telefoon. De gevolgen zijn bekend. Hoe het nu staat met de parkeeropbrengsten in Ede is niet te zeggen. Over maart daalde de opbrengst fors. “Er stonden wachtrijen op de Telefoonweg om het Kuiperplein op te rijden. Nu staan er rijen voor de parkeerautomaten”, zegt Van der Klok. “Consumenten willen achteraf betalen, dus gaan ze naar de parkeergarages en die zijn van commerciële exploitanten. Alleen voor de garage onder de Markt krijgt de gemeente nog wat geld.”

Geen succes, noemt het VVD-raadslid het huidige beleid. “Het beoogde doel, namelijk meer geld voor de gemeente Ede, wordt met dit plan niet gehaald. Er moest 240.000 euro opgehaald worden, omdat de gemeente geen BTW meer over het parkeergeld hoeft te betalen. Dat komt nu niet meer uit.”

Gratis parkeren

Van der Klok pleit nu voor gratis parkeren in het Edese centrum. “Het centrum moet goed bereikbaar zijn en betaalbaar. Het parkeerbeleid was een melkkoe, maar dat is inmiddels ook voorbij. Ede is bovendien geen Arnhem of Utrecht, waar het winkelaanbod parkeergeleden rechtvaardigt. Daarom willen we de parkeergelden in Ede helemaal afschaffen. Dat is onderscheidend.” Daarnaast heeft Ede Centrum volgens de VVD’er last van oneerlijke concurrentie. “Bellestein, Rozenplein, Stadspoort. Daar sta je allemaal gratis.”

De vraag is echter hoe realistisch gratis parkeren in een relatief grote plaats als Ede is. “Ede is financieel krachtig genoeg om dit gat op te vullen”, vindt Van der Klok. “We moeten meer op de lange termijn denken. Als gratis parkeren ervoor zorgt dat retailers en de horeca een betere toekomst hebben, dan houden we de stad levendig.”

Gat in de begroting

Daarbij valt het gat in de begroting volgens het raadslid nog wel mee. “Een hele hoop indirecte kosten verdwijnen straks. Denk aan de overhead, de ambtenaar die over parkeren gaat, de BOA’s. Ook dat is een bezuiniging.”

De gemeente Ede doet momenteel onderzoek naar de effecten van het betaald parkeren op het centrum. Gekeken wordt onder meer naar de relatie tussen de hoogte van parkeertarieven en het gebruik van het centrum, het parkeersysteem (betalen met de app of vooraf bij de automaat) en wat de invloed kan zijn van kortingsacties.