VVD vraagt aandacht voor verslechtering positie Ede op ranglijst misdaadmeter

Op 2 maart is in diverse dagbladen de misdaadmeter 2018 gepubliceerd waarin een ranglijst wordt gepubliceerd van de (on)veiligheid in de gemeentes in Nederland. De positie van Ede is slechter geworden en de VVD heeft daarover vragen gesteld aan de burgemeester tijdens het vragenuurtje.

© AD

De ranglijst komt tot stand op basis van aangiften en meldingen van een tiental soort delicten zoals diefstal, inbraak, bedreiging, mishandeling, overvallen en vernieling.

Tot schrik van de VVD is onze gemeente gestegen van plaats 126 in 2017 naar plaats 87 in 2018. Ten opzichte van de andere gemeentes in Nederland lijkt het dus het afgelopen jaar in Ede onveiliger te zijn geworden.

Dit baart ons zorgen. Zeker gelet op het feit dat bij het bespreken van het nieuwe integraal veiligheidsplan de trend een positieve ontwikkeling lieten zien.

Daarom hebben wij de volgende vragen gesteld tijdens de raadsvergadering van 7 maart:

  1. Graag vernemen wij van de burgemeester of hij zich herkent in de publicaties in de diverse media en hoe zich dit verhoudt tot de uitgangspunten in het integraal veiligheidsplan?

  2. Heeft de burgemeester voldoende handvatten om ervoor te zorgen dat de veiligheid in onze gemeente zich de komende jaren positief ontwikkelt (ook in de misdaadmeter)?

Bij de beantwoording gaf de burgemeester aan dat wij als een van de grotere gemeentes nog steeds goed scoren, maar dat hij er met de partners alles aan zal doen om onze positie weer te verbeteren.

Wij zullen de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen.

Link naar de misdaadmeter: https://www.ad.nl/binnenland/hoe-veilig-is-jouw-gemeente-bekijk-het-hier~a9240099/