Initiatiefvoorstel Verordening Winkeltijden

De VVD vindt de uitkomst van het referendum boven verwachting. De uitslag is een bevestiging van wat de raad al jarenlang weet. In de Lunteren, Harskamp, Ederveen en Otterlo kiest de Edenaar overtuigend voor handhaving van de huidige situatie. Restaurants, winkels van benzine stations, ijssalons en souvenirshops mogen gewoon open zijn en alle andere winkels blijven dicht in deze buitendorpen.

In Ede stad en Bennekom is een groot deel van de kiezers voor een verruiming van de winkeltijden. Uit gehouden referendum blijkt tevens dat het voor alle zondagen moet gelden. 


Het vakantieseizoen staat voor de deur. In de maanden juli en augustus verblijven heel veel toeristen op de campings en bungalowparken in de buitendorpen en in Ede. Velen van hen zijn gewend om in het weekend te gaan winkelen. Meer toeristen op zondag in Ede draagt bij aan een levendig centrum en levert extra omzet op voor de ondernemers.   


VVD Ede wil de retailers al op de kortst mogelijke termijn de mogelijkheid bieden om op zondag de deuren van hun zaak te openen.  VVD Ede wil ervoor gaan dat deze ondernemers al in de komende zomermaanden er zelf voor kunnen kiezen om hun winkel op zondag te openen. Dit is vanaf de verkiezingen in maart 2014 al onze inzet geweest.


Om het proces nu zo snel mogelijk te laten verlopen komt VVD Ede met een initiatiefvoorstel. De inhoud en de strekking van dit voorstel is dat vanaf 19 juli aanstaande de deuren van de winkels in Ede op zondag open kunnen. 

De VVD zal de exacte inhoud van het voorstel afstemmen met de andere partijen uit de raad die in hun verkiezingsprogramma zich uitspraken voor de verruiming van de winkeltijden.

Noot: Voorstel VVD: Om alle hiervoor genoemde redenen is winkelopenstelling op zondag een aanvulling op de te maken keuzes en is het van economisch en maatschappelijk belang de winkelopenstelling op zondag in onze gemeente (lees Ede Stad) mogelijk te maken. Tevens is het op grond van economisch en maatschappelijk belang om in het dorp Bennekom de mogelijkheid te creëren voor super- en bouwmarkt om een zondag openstelling mogelijk te maken.