World Food Center: wensen en bedenkingen

Bij de raadsvergadering van 26 september is de gemeenteraad gevraagd om de oprichting van de stichting WFC Experience en een tweetal overeenkomsten zonder wensen en bedenkingen vast te stellen. De VVD blijft kritisch en heeft daarom wél wensen en bedenkingen geuit via een amendement samen met het CDA, D66 en Groen Links. Hierbij onze bijdrage en het amendement.

© WFC

“Voorzitter,

Het WFC, Foodvalley,Food and Innovation District, World Food Center Experience. Allemaal termen die we vaak door elkaar halen. …… Het is tijd voor meer duidelijkheid, het is NU tijd voor definitieve richting. Een andere richting.

Wat ligt er nu voor? De wensen en bedenkingen uiteraard, en het verzoek om getallen te mogen verwerken in de boekhouding. Deze getallen zijn enorm. Deze getallen zijn nieuwswaardig. Deze getallen tekenen, of vertekenen, hoe u wilt, de businesscase van het WFC.

Voorzitter, dit bedrag gaat over onze grondexploitatie waarop we gaan afschrijven. Heel veel gaan afschrijven. En,wat we ook gaan doen op dit gebied, het is en blijft een enorm bedrag. De vraag is welk deel nu echt toe te rekenen valt aan de voorziene invulling, het WFC?

Belangrijk is dat het besluit nu niets te maken heeft met een uitgave. Het gaat om een toestemming van de raad om de afschrijving te verwerken in onze boekhouding. Als de uitgaven meevallen, dan telt uiteindelijk de werkelijke uitgaven.

VVD Ede zal altijd pleiten voor reëel boekhouden. Voorzitter, we moeten helaas afschrijven. Laten we hopen dat we niet extra opgehouden worden, onafhankelijk hoe we het gebied gaan invullen, want dan wordt het nog meer.

Voorzitter, laat ik beginnen te zeggen dat VVD Ede kiest voor een ambitieus Ede, een levendig Ede, een Ede waarin je een mooi leven kunt opbouwen, een Ede waarop onze inwoners trots op zijn!

Na de periode ENKA, na Ede garnizoensdorp, kiest VVD Ede nu voor mooie banen, mooie bedrijven in een groeiende bedrijfstak. Eén van de grootste groeimarkten van de wereld zoekt footprint.

Een rol als de forenzen-long van Midden-Nederland, die‘s-avonds alle forenzen inademt en ‘s-ochtends weer de weg op uitademd, is niet het Ede waar wij voor kiezen. We kiezen voor food en dat gaat niet vanzelf!

Ik vertelde u het de vorige keer al ‘een weggetje naar een weiland keggen, is niet automatisch een industrieterrein’. Kiezen voor food betekent meer. Onze knappe gemeente-koppen zien dat, knappe provincie koppen zien dat én landelijke knappe koppen hebben duidelijk vertrouwen gegeven aan onze regio en Ede in het bijzonder.

Laat u niets wijsmaken, kritisch zijn op de huidige WFC plannen en vooral de financiële elementen van de exploitatie-fase betekent NIET dat VVD Ede minder enthousiast is over ons Food and Innovation District, om die moeilijke term maar eens te gebruiken.

Voorzitter, maar bovenstaande betekent niet dat onze gemeente ineens andere taken moet gaan uitvoeren. De gemeente is geen exploitant, de gemeente is geen risicodragende bank, de gemeente is er WEL om een klimaat te scheppen waarin bedrijven en inwoners kansen kunnen grijpen. En daarom zijn de wensen en bedenkingen die wij samen met CDA, D66 en Groen Links inbrengen, gericht op het uitvoeren van de plannen door partijen die hier voor gaan, bereid zijn risico’s te nemen en deze risico’s ook financieel te dragen.

Voorzitter, ons college is tot nu toe zeer succesvol geweest in haar deel van de deal: er zijn doorgerekende, gedetailleerde plannen, er is een prachtlocatie en de initiële bijdragen zijn opgehaald. Het is nu tijd voor markt. En als die niet komt, moet er worden bijgestuurd ipv er als gemeente alsmaar verder in te stappen.

Eerder nam het college onze ‘vluchtroutes’ over. Een partij die niet kan weglopen heeft namelijk ook geen positie aan de onderhandelingstafel. Denk aan de openbare aanbesteding en de second opinion.  Vanaf nu kunnen we weer richten, richting veilig water.

Tot slot: ik zie een enorme ‘drive’ en ambitie bij veel van onze medewerkers en externe organisaties als het gaat om de ontwikkeling van het WFC en het totale Food and innovation District. Maar ik zie het te weinig terug bij onze inwoners. En dat heeft ook met ons, als raad te maken...Wij verbinden onze gezamenlijke ambitie immers iedere keer weer met de weg er naar toe.

Wat VVD Ede betreft kiest Ede voor een richting waar alle inwoners van profiteren, trots op zijn en voldoende lucht hebben om zelf te ademen. De weg om dit te bereiken, voorzitter, dat is waar we nu naar toe moeten sturen.

Sturen, want met remmen en omkeren komen we er nooit!”