Van minima tot Máxima, iedereen moet mee kunnen doen met de energietransitie!

De energietransitie waar we middenin zitten, vraagt veel van ons als gemeente. Met name van onze inwoners wordt veel gevraagd waarbij draagvlak zeer belangrijk is. Van links tot rechts, van rijk tot arm, iedereen moet mee kunnen doen.

© Gemeente Ede

Op donderdag 26 november spraken we in de raad over een voorstel inzake de meikade.

Het plan

  1. Een marktpartij, Coöperatie Meikade zon U.A., wil een zonneveld aanleggen aan de Meikade
  2. Daarvoor zoeken zij financiering in de vorm van een coöperatie met deelnemingen van € 3.000 per stuk waar iedereen aan mee kan doen
  3. 120 deelnemingen zullen echter worden gefinancierd met een lening van de Bank Nederlandse Gemeente (de BNG), ter grootte van € 360.000 tegen een zeer gunstige rente, maar dit kan alleen als de gemeente Ede hiervoor garant staat
  4. 120 deelnemers die als ‘minima’ bekend staan, krijgen een korting op hun energierekening van € 60 per jaar. Deze deelnemers lopen geen risico, krijgen geen aandeel, enkel een korting op de energiebelasting
  5. Enkel omdat 120 minima korting krijgen op hun energierekening is de gemeente Ede bereid om garant te staan voor de lening van € 360.000

Aan de raad werd gevraagd of er geen wensen en bedenkingen waren...

Precedentwerking

Ik denk dat iedereen die mijn samenvatting van hierboven leest, zich afvraagt of dit nou wel zo’n eerlijk en goed idee is. Allereerst; waarom mogen alleen ‘minima’ meeprofiteren van een korting? Dat noemen we inkomenspolitiek. Niet eerlijk.

Daarnaast, waar stopt een dergelijke constructie? Ik geef even een tweetal voorbeelden;

  1. We krijgen een nieuwe fietsenwinkel (Trek Bicycle) in het oude pand van de Hoogvliet supermarkt. Stel dat Trek Bicycle aanklopt voor een financiering van 1 miljoen Euro bij de BNG en belooft dat 200 minima-gezinnen elk jaar voor € 100 gratis boodschappen mogen komen doen. Gaat de gemeente dan ook garant staan?
  2. Er opent een nieuw zwembad. Ook zij zoeken een goedkope lening via de BNG voor de bouw en de inrichting. De gemeente geeft ook hier een garantstelling in ruil voor 2.000 gratis zwembadkaartjes per jaar die enkel aan de minima verstrekt worden.

Begrijp me niet verkeerd. Het is een uiterst sympathiek plan! Alleen lijkt het ons als VVD Ede niet dat we als gemeente deze kant op moeten gaan. Als het bij een eenmalige actie zou blijven, spreken we van een ‘precedent’ waarop toekomstige partijen zich kunnen beroepen met eenzelfde voorstel (zie bovenstaande voorbeelden). Daarnaast; ergens betalen wij als gemeente toch op een verborgen manier mee? Een garantiestelling kost gewoon geld.

Tijdens het debat dat ontstond, was het frame weer compleet;

  • "De VVD gunt minima geen mogelijkheid om deel te nemen"
  • "Waarom mogen alleen rijke mensen participeren?"
  • "Eindelijk een mogelijkheid om minder bedeelden te laten meepraten over de energietransitie en dan blokkeert de VVD dat!"

Iedereen doet mee

Wat ons betreft moet IEDEREEN mee kunnen doen. Ook de minima en niet; 'vooral de minima'. Bovendien is er geen sprake van volwaardige participatie. De deelnemende minima, ook heerlijk stigmatiserend trouwens...je zou als 'minima' toch gelijk afhaken, krijgen een korting op hun energierekening van € 60 per jaar. Een vaste korting middels de energiebelasting...dus geen hoge winsten als de zon het hele jaar geschenen heeft. Participeer je dan volwaardig mee?

Extra voorwaarde voor de minima; je moet wel lid zijn van ValleiEnergie. En als je nou bij Eneco zit met veel gunstiger energievoorwaarden? Of bij VanDeBron? Tja...dan heb je pech gehad.
Met andere woorden; we dwingen de deelnemende minima om lid te worden van een energiemaatschappij, zodat ze € 60 korting per jaar krijgen. Wie helpen we hiermee?

Volwaardig lid

Veel beter zou zijn om deelnemers volwaardig lid te maken. En prima; deze 'minima' mogen wat mij betreft best gesteund worden door een garantiestelling van de gemeente Ede waarbij ze hun aandeel aflossen met de winst uit energie. Kunnen ze niet aan hun betalingsverplichting voldoen? Geen probleem; de cooperatie neemt het aandeel terug en zoekt een andere deelnemer die het resterende bedrag aflost.

Zo kan iedereen volwaardig meedoen, pluk je als deelnemer ook de zoete vruchten van hoge opbrengsten en staat de gemeente Ede garant voor een risico.

Dat is pas een steun in de rug! Volgens mij gaat het er niet om dat minima risicoloos gepamperd worden en als 'apart lid mee mogen praten'. Die willen een volwaardige gesprekspartner zijn waarbij de gemeente hen faciliteert middels een garantiestelling.

Wij zijn voor participatie voor iedereen! Voor minima én voor Maxima.
Zonder precedentwerking, zonder inkomenspolitiek en als volwaardig lid!