Nieuwsbrief 26 november 2020

Beste leden, De invloed van het coronavirus houdt ons land nog steeds in de greep. We hebben waarschijnlijk allemaal vol belangstelling de persconferenties, die “onze” Mark Rutte afgelopen jaar zo regelmatig heeft gegeven, gevolgd. Een aantal maatregelen zal worden versoepeld, maar het overgrote deel van de maatregelen blijft vooralsnog van kracht.

© Pixabay

Een van de maatregelen is het verlengen van het verbod op evenementen. Dat heeft veel impact op onze vereniging en op een aantal zaken die normaal gesproken via een algemene ledenvergadering (ALV) geregeld worden. Door de huidige maatregelen is het helaas niet mogelijk dit via een fysieke ALV te doen. Door het bestuur is gekeken naar praktische oplossingen en handvatten aansluitend op statutaire bepalingen om besluitvorming toch doorgang te laten vinden.

Het vaststellen van de jaarrekening en het jaarverslag zijn zaken die statutair vastgesteld moeten worden door de ALV. Door de geldende maatregelen is er besloten dat dit ook op andere wijze kan worden vastgesteld. 

Wij sturen u hierbij de jaarrekening en het jaarverslag per email. Aan de leden wordt verzocht om binnen een twee weken vragen te stellen of bezwaren kenbaar te maken, indien daar aanleiding voor is.  Als er geen reacties binnenkomen of er geen bezwaren kenbaar worden gemaakt dan zijn de stukken daarmee vastgesteld. Wanneer er geen bezwaren zijn, wordt er geen (digitale) ALV georganiseerd. 

We vertrouwen op uw begrip en hopen dat we snel weer fysiek bijeen mogen komen om politiek te bedrijven, campagne te voeren en gezelligheid met elkaar te mogen beleven.


Met vriendelijke groet,

Ben Trooster, voorzitter


Update vanuit de Edese VVD-fractie


De afgelopen periode hebben een aantal grote zaken ons flink bezig gehouden.

Allereerst natuurlijk de ziekte van onze wethouder Hester Veltman. Na haar operatie zal ze vanaf de 23e november worden bestraald en hopelijk daarna op naar een spoedig herstel. Wij wensen haar heel veel sterkte de komende periode!

Daarnaast hadden we natuurlijk ook ineens het vertrek van wethouder Hoefsloot. Qua timing natuurlijk heel onhandig, maar we zijn wel blij dat Groen Links snel een nieuwe opvolger heeft gevonden. Hopelijk pakt deze wat beter door op de uitdagingen op het gebied van de energietransitie en wonen, zoals afgesproken in het coalitieakkoord. Wij zullen het blijven bewaken...

Net zoals in alle gemeenten is ook in Ede de begroting weer opnieuw vastgesteld. Een prachtig resultaat waarbij we enerzijds geen grote bezuinigingen hebben hoeven doorvoeren, de lasten niet worden verhoogd (zoals in veel andere gemeenten om ons heen wel anders is) en kunnen we blijven investeren in onze toekomst. Voor onze partij een begroting waarmee we vooruit kunnen en zeker ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kunnen claimen als een van de successen van deze coalitieperiode. Hopelijk blijft dat onveranderd na de begroting van volgend jaar, maar daar zullen wij uiteraard voor blijven knokken.

Twee opvallende zaken zijn er nog uit te lichten.

Allereerst maakte de oppositie een showtje over het feit dat zij monddood gemaakt zouden zijn tijdens de 2e termijn. Er waren een groot aantal moties/amendementen door de oppositie ingediend en de coalitie had niets ingediend. Toen een aantal coalitiepartijen tijdens de vergadering ook nog kritisch waren op de (zeer matige) ingediende moties/amendementen, trok de oppositie de conclusie dat wij toch overal tegen zouden zijn en werd alles weer ingetrokken. Daarop volgde een stukje theater en werd de begroting uiteindelijk alsnog met 32 voor en 7 tegenstemmen aangenomen. Wij hebben steeds aangegeven dat wij de moties/amendementen gewoon op de inhoud zouden beoordelen, maar kregen niet eens de kans om er over te stemmen. Erg bijzonder allemaal, veel krokodillentranen, maar het eindresultaat
   telt en dat was het vaststellen van de (ongewijzigde) begroting! Bekijk hier de terugblik op XON met een bijdrage van Bart Omlo,

Op de tweede plaats werd tijdens de begroting veel discussie gevoerd over een mogelijke tunnel als vervanging van de spoorwegovergang bij de Kerkweg. Wij hebben steeds aangegeven dat we eerst het behoefteonderzoek wilden afwachten en op basis daarvan een keus zouden maken of een dergelijke grote investering wel verstandig zou zijn. Uiteindelijk was het onderzoek niet eenduidig met voor- en tegenstanders en zagen wij gelet op de investering geen reden om deze tunnel alsnog te begroten de komende jaren. Sjoerd Bakker heeft dit op XON nog verder toegelicht.

Dan tot slot nog de zonnevelden. Veel discussie over het eerste zonneveld Nergena (dat uiteindelijk niet doorging) en de afgelopen weken wederom over een drietal zonnevelden. Als VVD Ede willen wij ons houden aan de afspraken in het bestuursakkoord, mits de zonnevelden wel voldoen aan de juiste criteria. Hierover hebben we al eerder een stuk op de website gezet. In dit geval was er 1 van de drie velden (Lange Rijnsteeg) waar wij grote vraagtekens bij hadden, zeker ook gelet op het initiatief van de bewoners van het Binnenveld om zelf de handschoen op te pakken. In de vergadering van 12 november hebben wij hierover een amendement ingediend om ruimte te bieden aan de initiatiefnemers en deze is aangenomen. Meer over deze specifieke case is ook te lezen op de website.

Graag willen wij ter afsluiting nog een oproep doen aan (nieuwe) leden die graag eens een online fractievergadering willen bijwonen. Meld je gewoon bij een van de fractieleden en wij zorgen dat je de link krijgt om deel te nemen. Iedereen is van harte welkom!