In het artikel staat te lezen dat het grondwater in Ede-Zuid vervuild is met een cocktail van giftige stoffen. Vooral een hoge concentratie sulfaat, maar ook zware metalen als zink en nikkel en zeer giftige chloorverbindingen. Mogelijk zit er zelfs dioxine in de grond, dat bij het RIVM op de lijst Extreem Risicovolle Stoffen staat. Dit is in een van de peilbuizen aangetroffen.
Met een snelheid van 40 meter per jaar, verplaatst het grondwater met gif zich in de bodem in zuidwestelijke richting. In de beschreven oplossing staat benadrukt een oplossing genoemd die de beste ‘prijs-kwaliteit verhouding’ zou hebben en die bestaat uit het (langdurig) saneren van het grondwater met gif door dit op te pompen en ongezuiverd te lozen in de Nederrijn.
Samen met de fractie van GroenLinks in Ede hebben we hier de volgende raadsvragen over gesteld;
- Is zorgvuldig onderzocht wat er exact voor gifstoffen in de grond- en het grondwater zit?
- Zijn er risico’s voor de volksgezondheid? Met name omdat de “ENKA Pluim” zich ook deels bevindt onder de volkstuinen waar groente wordt verbouwd door particulieren en inmiddels ook in verschillende singels (open water) terecht is gekomen?
- Klopt het dat er een onderverdeling is gemaakt waarbij AKZO de grond heeft gesaneerd (tot een meter diep) en dat het opschonen van de grondwatervervuiling voor rekening van de provincie, het waterschap en de gemeente Ede is?
- Klopt de berichtgeving van de Gelderlander over de genomen oplossingsrichting zijnde; saneren van het grondwater door dit op te pompen en ongezuiverd te lozen in de Nederrijn?
- Welke oplossingsrichtingen zijn er allemaal onderzocht en welke kosten hadden deze?
- In hoeverre is er al een definitieve keuze gemaakt voor een oplossing?
- Is bij deze oplossingsrichting met de (volgende het artikel) beste ‘prijs-kwaliteit verhouding’ ook voldoende rekening gehouden met de gezondheid van de inwoners in het getroffen gebied?
- Zijn bewoners voldoende meegenomen in de definitieve oplossingsrichting?
- Is de angst van bewoners voor ‘verzakking van de gebouwen’ en ‘geluidsoverlast door een pomp’ gedurende 100 jaar gegrond?
- De kosten voor de gemeente Ede zijn, volgens het artikel, € 50.000 per jaar. Klopt dit? En zijn deze kosten ook opgenomen in de begroting? Zo ja; onder welke post?
- Het saneren duurt in totaal 100 jaar. Betekent dit dan dat de kosten voor de gemeente Ede uit zullen komen op € 5.000.000
Het interview is hier terug te zien: https://www.youtube.com/watch?v=E49d6DXsZ2s
Het artikel van de gelderlander is hier terug te vinden; https://www.gelderlander.nl/ede/gifcocktail-in-grondwater-ede-zuid-opruimen-gaat-nog-honderd-jaar-duren~a8d64adb/
De antwoorden op onze raadsvragen zijn op 9 februari door het college gegeven en hier terug te vinden: https://ede.raadsinformatie.nl/modules/4/Raadsvragen/640415