Meer inzet op bewustwording ter voorkoming autodiefstallen

In het afgelopen jaar zijn de autodiefstallen explosief gestegen in onze gemeente. De VVD heeft hierover vragen gesteld tijdens het vragenuurtje en wil meer aandacht voor bewustwording.

© Ede Stad - Autoinbraak ...

Het baart ons zorgen dat in Ede in 2020 veel meer voertuigen zijn gestolen dan in 2019. Het aantal diefstallen nam in onze gemeente met ruim een kwart toe, wat blijkt uit cijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) deze week heeft vrijgegeven.

Helaas is dit behoorlijk stevig tegen de landelijke trend in, waar juist een afname van 9,5% wordt geconstateerd.

Daarnaast waarschuwde de politie recentelijk ook al voor zogenaamde ‘katalysatorrovers”, waarbij complete filtersystemen onder auto’s vandaan worden gehaald. Onze Edese garagehouder Reyer van der Hee ziet tegenwoordig bijna maandelijks mensen in zijn garage met een gestolen katalysator, terwijl dat een paar jaar geleden nooit voor kwam, zoals beschreven in de Gelderlander van 30 januari.

De VVD maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en heeft tijdens het vragenuurtje op de raadsvergadering van 4 februari de volgende vragen gesteld:

  1. Is er een (vermoedelijke) oorzaak waarom de autodiefstal in Ede zo enorm stijgt, terwijl de landelijke trend juist een daling laat zien?

  2. Herkent de gemeente ook het beeld van toenemende katalysatordiefstallen in onze gemeente?

  3. Zijn er ook specifieke gebieden (wijken/dorpen) in onze gemeente waar deze diefstallen voornamelijk plaatsvinden?

  4. Welke mogelijkheden ziet het college om (samen met de politie) deze negatieve trend te stoppen? Wil het college toezeggen om middels een gerichte campagne dit jaar extra aandacht te vragen voor (het voorkomen of bemoeilijken van) auto-/katalysatordiefstal, zoals bijvoorbeeld ook regelmatig gebeurt met de ‘wittevoetjes-actie” ter voorkoming van woninginbraak?

Bij de beantwoording gaf het college aan dat het veelal rondtrekkende bendes betrof en de diefstallen het afgelopen jaar voornamelijk in De Klomp, de Zeeheldenbuurt, de hoogbouw en de Burgen hebben plaatsgevonden.

Tevens is bij (latere) beantwoording ook nog aangegeven dat er in 2020 24 katalysatordiefstallen hebben plaatsgevonden. Ook een significant aantal.

Het college gaat in overleg met de politie bekijken of er een specifieke campagne wordt ingericht, maar de VVD roept in ieder geval op tot het vergroten van de bewustwording.

Zie ook:

Zet cookies aan om de video te tonen.