Hoe staat het met de veiligheid van onze bovengrondse hoogspanningsleidingen?

Door brand en kortsluiting in het hoogspanningsnet van TenneT en omdat noodvoorzieningen van TenneT niet werkten, werd Flevoland op 2 september jl. getroffen door een grote stroomstoring en ontstonden gevaarlijke situaties: hoogspanningskabels zakten in door de hitte, raakten een bovenleiding van het spoor, wegen en treinverkeer werden langdurig afgesloten, 350 mensen moesten worden geëvacueerd uit een trein, mensen zaten vast in liften en in een attractie van een attractiepark, sluizen konden niet worden bediend en op verschillende plekken ontvlamde de berm naast de spoorlijn omdat de kabels in de grond dusdanig heet werden dat in de begroeiing erboven brand ontstond.

Er is grote schade ontstaan aan infrastructuur (bovenleidingen van het spoor kapot en hoogspanningskabels van TenneT), maar ook is er schade aan huishoudelijke apparatuur door kortstluiting die in huizen ontstond.

In de gemeente Ede lopen hoogspanningskabels over bewoond gebied (met woningen, bedrijven, zorginstellingen) en over wegen en spoorlijnen. We weten dat wordt gewerkt aan het ondergronds brengen van de hoogspanningsleiding. Maar omdat het nog niet zover is, wil VVD Ede ondertussen weten hoe het gesteld is met de veiligheid, de veiligheidsvoorzieningen en hoe wordt voorkomen dat een incident met hoogspanningskabels zich kan voordoen in onze gemeente.

Daarom hebben wij de volgende vragen gesteld:

  1. Heeft de gemeente de risico’s rondom hoogspanningskabels goed in beeld?
  2. Is bij de gemeente bekend hoe het momenteel gesteld is met de noodvoorzieningen van Tennet in geval ergens een brand of kortsluiting ontstaat? Zo nee, waarom niet? Zo ja, werken deze noodvoorzieningen als het fout gaat zodat een incident zoals zich in Flevoland voordeed kan worden voorkomen?
  3. Wordt dit regelmatig getest en wordt daarover gerapporteerd aan de gemeente? En zo ja, hoe wordt de raad hierover geïnformeerd?

In de bijlage de beantwoording van het College.

Zet cookies aan om de video te tonen.