Internationale allure en lokaal verbonden

Van Gogh is het Van Gogh museum in Amsterdam. Van Gogh is Nuenen, waar zijn ouders woonden en hij de Aardappeleters schilderde. Van Gogh is het Franse Arles, waar hij de zonnebloemen schilderde. Maar Van Gogh is ook het Kröller-Müller museum in Otterlo – voor kunstliefhebbers uit de hele wereld een walhalla in het Park De Hoge Veluwe. Het park dat het voormalig landgoed is van het echtpaar Kröller-Müller. Helene Kröller-Müller liet zich in het begin van de 20e eeuw opleiden tot kunstzinnig visionair en kocht vele kunstwerken van Van Gogh aan. Nu zijn daar 91 schilderijen en 185 tekeningen te bewonderen in het museum – de tweede grootste Van Gogh collectie ter wereld.

2015 is het Van Gogh jaar. De bewoners van Otterlo beraadden zich de afgelopen maanden over het komende jaar en hoe zij hier een feest van kunnen maken. Terwijl gemeente Ede met City Marketing en Food Valley aan de weg timmert om Ede op de kaart te zetten, laten de inwoners van een klein dorp zien waar zij groot in kan zijn. Afgelopen week kwamen bewoners bijeen om de ideeën van een paar enthousiaste initiatiefnemers aan te horen. De zaal, natuurlijk beschikbaar gesteld door een plaatselijke ondernemer, puilde uit en het zinderde er.

De vereniging van lokale ondernemers presenteerde het plan voor de festiviteiten. De plannen waren zorgvuldig doordacht. Subtiel werd enorme betrokkenheid van de inwoners omgezet in vrijwilligerswerk om alles te realiseren. Een kleine greep uit de festiviteiten: een kunstroute met kunst van alle leerlingen van de Erica school in iedere voortuin, op 30 april een lange Van Gogh eettafel met als ambitie 1200 eters. Op 6 juni “pril ontmoet ervaren”: een wandeling van de jeugd met de oudere dorpsbewoners. Op 12 september het festival Klap van de Molen met muziek, theater, kunst en verrassingen. En ondertussen maakt het dorp gebruik van deze unieke kans om het aangezicht van het dorp een impuls te geven. Ondernemers en vrijwilligers staken de koppen bij elkaar voor een realistisch plan voor een verbeterde aankleding met planten en verlichting, een vernieuwd schoolplein en het in ere herstellen van de oude waterpomp. De lokale ondernemers leveren al het vakwerk, de dorpsbewoners helpen mee. Het dorp heeft pit en gaat ervoor. Niets is teveel en werkelijk alles wordt uit de kast gehaald. En als het even kan wordt de verbinding gelegd met Food – waar Ede blij van wordt. Ede is niet voor niets in 2015 gestart met het thema De Smaak van Van Gogh.

Het ultieme voorbeeld van burgerinitiatief en overheidsparticipatie. De lokale samenleving bepaalt wat belangrijk is voor een prettige, veilige en levendige woonomgeving en versterkt tegelijkertijd de lokale verbondenheid. De organisatie, de fondsenwerving, de uitvoering – alles komt van de bewoners. De gemeente wordt alleen nog gevraagd om een financiële bijdrage – een bijdrage aan waar de buurt behoefte aan heeft. Wat past bij dit dorp. Wat een fantastisch voorbeeld!

Otterlo mag met recht zeggen dat zij helpt Ede op de kaart te zetten. En zelfs internationale allure geeft. En dat zij laat zien hoe burgers er voor elkaar en met elkaar iets moois van kunnen maken. Waar een klein dorp groot in kan zijn! Ook op andere plekken in Ede tekenen zich prachtige burgerinitiatieven af – maar deze in het bijzonder mag even genoemd worden. De energie die op deze avond de ronde ging veroverde mijn hart. En natuurlijk help ik zelf ook mee.

 

Hester Veltman

Raadslid VVD Ede