Vragen aan burgemeester over draaiboek calamiteit met distributie gas

Opnieuw werden wij gisterenavond opgeschrikt door een calamiteit met de distributie van gas en water. Honderden huishoudens zitten de komende dagen In IJmuiden zonder gas. Vorige maand werden een aantal huishoudens in Apeldoorn geconfronteerd met een gelijksoortig probleem en zaten 550 gezinnen zonder gas. Eind mei van het vorig jaar was het voor de eerste keer raak in Apeldoorn en kwamen ruim 1.300 huishoudens gedurende bijna een week zonder gas te zitten. Uit drie grote gasstoringen in 8 maanden mag mogelijk de conclusie worden getrokken dat de risico’s, om welke redenen dan ook, aanzienlijk zijn toegenomen voor dergelijke calamiteit.

In mei was het voorjaar en vielen de ongemakken voor de bewoners mee. De twee calamiteiten van nu in IJmuiden en die van december in Apeldoorn vallen in de winter. Wanneer het echt zou vriezen is bij langdurige uitval van de verwarming als gevolg van een gasstoring de kans groot dat de drinkwaterinstallatie en de centrale verwarming in de woningen, zorgcentra en kantoren bevriezen. Het leed is dan echt niet te overzien voor de bewoners, hulpbehoevenden en bejaarden. 

Kunt U ons informeren of er een draaiboek bestaat voor een calamiteit wanneer bij middelmatige of strenge vorst gedurende meerdere dagen de gasvoorziening wegvalt?  

Indien het antwoord hierop negatief is, bent U dan van mening dat op korte termijn een dergelijk draaiboek gemaakt moet worden?
EdeStad.nl

http://www.edestad.nl/lokaal/is_ede_goed_voorbereid_op_een_gascalamiteit_3426753.html#.VLlZqsYZ4fk 


Omroep Gelderland

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2080907/heeft-ede-een-noodplan-tijdens-een-gasstoring.htm#.VLliTsYZ4fl