Grotere steden: winkeliers overwegen afschaffen koopavond

CityTraffic heeft afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar het aantal bezoekers op de traditionele koopavond in de binnensteden. Het aantal bezoekers is in deze periode met gemiddeld 30% gedaald. In de grote steden is discussie over het afschaffen van de traditionele koopavond. Onze fractie ziet eenzelfde tendens in het centrum van Ede. City Traffic geeft aan dat vooral de zondagsopenstelling de koopavond op achterstand zet. Ook hoge parkeertarieven werken niet mee om ’s avonds naar het centrum te gaan.

Het koopgedrag van de consument verandert met grote snelheid. Zij laat zich niet langer sturen door openingstijden. Als winkels gesloten zijn bestelt de consument gewoon thuis op de bank met een drankje onder handbereik via internet of gaat op zondag winkelen buiten Ede.

In het bestuursconvenant kwamen D66, GemeenteBelangen, PvdA, ChristenUnie en CDA  overeen om in 2016 een raadgevend referendum over de zondag openstelling te gaan organiseren. Tot die tijd gebeurt er niets, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de omzet van onze middenstand.

D66 schreef in haar verkiezingsprogramma dat winkelen en culturele activiteiten op zondag toegelaten moeten worden. Ook dat openstelling op zondag direct zal zorgen voor de verruiming van de werkgelegenheid in Ede. GemeenteBelangen wilde dat de gemeente de ondernemers die brood zien in de zondagsopening faciliteert. Tot slot beloofde de PvdA haar kiezers flexibele openingstijden van winkels en daar hoort ook de zondag bij.

Het standpunt van de VVD is helder. Laat openingstijden over aan de markt. Laat de middenstanders zelf bepalen wanneer zij hun winkel willen openen. Schrap de beperking in de huidige winkeltijdenverordening voor de zondag en schaf de koopavond af als deze niet langer rendabel is. Sinds vorig jaar gaat de gemeenteraad hier zelf over.

CDA en ChristenUnie hebben bij de college onderhandelingen D66, GemeenteBelangen en PvdA op de knieën gekregen. Niet de realiteit van vandaag heeft de boventoon gevoerd bij de onderhandelingen maar principes van CDA en ChristenUnie. Is dat de nieuwe bestuursstijl van Ede?

Tenslotte: een 100.000+ gemeente die nog aan het nadenken is of er wel een verruiming van de winkeltijden moeten komen is bijzonder. Wie het nog niet wist, er is al een 24/7 economie in Ede. De VVD roept het college op om snel stappen te zetten want iedere zaak die de deuren sluit, is een nieuw gapend gat in het centrum.