Prima werk hulpverleners en burgemeester

In oktober 2013 troffen brandweer en politie in de kelderbox van een appartement in Ede gevaarlijke chemische stoffen aan, waaronder mosterdgas. De Inspectie Veiligheid en Justitie deed onderzoek en bracht hierover vorige maand een rapport uit. Conclusie: er zijn weliswaar enkele leerpunten, maar het incident is over het algemeen goed verlopen.

De burgemeester koos na advies van deskundigen voor een “stille aanpak” ter voorbereiding op het afvoeren van de gevaarlijke stoffen. Hij maakte deze keuze omdat hij burgers niet onnodig ongerust wilde maken (de situatie was immers stabiel en al jaren hetzelfde) en omdat hij het afvoeren van de stoffen in alle rust wilde voorbereiden. Ook wilde hij de bewoners van het complex op het juiste moment en op een goede manier informeren over de situatie. Later laat de burgemeester zich zien in buurtcentrum De Velder, waar hij met de mensen praat die boos zijn omdat ze het gevoel hebben jarenlang op een “tijdbom” te hebben geleefd. Hij biedt ze een luisterend oor en toont begrip. Dit soort situaties zijn bij uitstek momenten om je als burgervader te laten gelden. Een groot compliment is hier op zijn plek: de bewoners zijn vol lof over zijn aanpak. Bovendien straalt hij eenheid uit met de hulpverleners. De politie, brandweer, defensie: allen werken mee aan een goede afloop.


Natuurlijk zijn er dan ook leerpunten. Van enkele leerpunten erkent de inspectie dat ze geen invloed hebben gehad op het uiteindelijke resultaat. Verder is het nog maar de vraag of je het anders had gedaan met de kennis van nu. Het zijn keuzes geweest die op dat moment het beste leken en recht deden aan de improvisatiekracht die toen juist zo belangrijk was. En het probleem werd opgelost. Prima werk!

 

Hester Veltman

Gemeenteraadslid VVD Ede