Winkel open, winkel dicht -> laat ondernemer zelf beslissen

Het consumentengedrag is sterk aan verandering onderhevig. Er wordt meer en meer gekocht op internet. Bij een gelijkblijvend bestedingspatroon heeft de consument minder in de winkel te besteden. De gevolgen hiervan worden steeds helderder. Winkelpanden in eens drukke winkelstraten komen leeg te staan. 


In de aan Ede grenzende steden staan iedere zondagmiddag de deuren van de ondernemers die dat willen wagenwijd open. Het aantal consumenten dat op zondagmiddag graag wil winkelen zal in de komende jaren verder groeien. Ook de Edese consument trekt er op zondag op uit. Niet in Ede want daar is alles gesloten. Alles wat de Edenaar elders besteedt, gaat ten koste van de omzet van de Edese ondernemer. Als gevolg van deze ontwikkelingen zullen de bestedingen in de winkelcentra van Ede en haar buitendorpen in de komende jaren verder afnemen. Deze trend is mogelijk nog te stoppen door de Edese ondernemers de ruimte te geven om op zondagmiddag ook de deuren van hun bedrijven te openen. Wanneer dat wordt gecombineerd met bijvoorbeeld culturele activiteiten kan dat een opleving zijn om Ede echt te laten bruisen.


Vandaar dat de VVDEde een voorstander is om het aan de winkeliers over te laten wanneer zij hun bedrijf willen openstellen voor het publiek. Ondernemers voelen veel beter aan wanneer de deuren van hun zaak open moeten staan dan politici.