VVD tegen oproep landelijk vuurwerkverbod

Een aantal partijen in de raad van Ede diende op 21 januari een motie in om de minister op te roepen het landelijk vuurwerkverbod te handhaven. De VVD in Ede was tegen. Lees in de onderstaande bijdrage, uitgesproken tijdens de vergadering, waarom.

---

"Voorzitter,

Allereerst is de VVD blij dat de afgelopen jaarwisseling in onze gemeente goed is verlopen. Complimenten aan de inzet van alle hulpdiensten en vrijwilligers!

Op dit moment voelen we de inperking van onze vrijheid allemaal en aankomend weekend gaat nog verder worden versterkt met de avondklok. Het is nodig, maar we hopen allemaal vurig dat we snel weer terug kunnen naar een normalere situatie.

Het vuurwerkverbod van afgelopen jaar had natuurlijk ook alles te maken met de huidige coronapandemie. Geen risico van extra druk op de ziekenhuizen en daarom het extreme besluit om een landelijk vuurwerkverbod door te voeren, naast het al eerder verbieden van de verkoop van (zwaar) knalvuurwerk en vuurpijlen.

Het voldoet natuurlijk volledig aan de verwachting dat partijen dit nu aangrijpen om het landelijk vuurwerkverbod nu voor altijd te willen doorvoeren, maar als VVD zijn wij daar nog steeds geen voorstander van. Om nog maar eens de argumenten te herhalen, zoals we in Ede bijna jaarlijks doen*, de eigen verantwoordelijkheid, niet alle leuke dingen verbieden, het onmogelijk kunnen handhaven en dergelijke, en ook nogmaals te benadrukken dat wij veiligheid ook nog steeds erg belangrijk vinden en dus niet begrijpen dat partijen nog steeds een verschil maken tussen normaal vuurwerk en Carbid schieten.

Maar graag zou ik nog 1 ander argument willen toevoegen.

Wij begrijpen niet dat we in Ede nu juist dit moment kiezen voor een oproep aan de minister. De pandemie heeft alle aandacht nodig, er moet nog steeds hard gewerkt worden om de gedupeerde ouderen van de toeslagenaffaire te helpen, het kabinet is demissionair en er komen verkiezingen aan. Is dit nu echt een verstandig moment om deze oproep te doen?Als VVD zullen we deze motie daarom ook niet ondersteunen."

---

* Zie eerdere berichten:
https://ede.vvd.nl/nieuws/37948/vvd-nog-steeds-tegen-een-algeheel-vuurwerkverbod
https://ede.vvd.nl/nieuws/35818/vvd-ede-tegen-een-verbod-op-vuurwerk)

De motie is met 28 stemmen voor (SGP, Christenunie, CDA, Groen Links, PvdA, D66, Ede Nu, DKE) en 11 stemmen tegen (VVD, Gemeentebelangen, Burgerbelangen en Fractie Wijnsouw) helaas aangenomen.

Naast de motie werd al een aanloop genomen naar een initiatiefvoorstel van dezelfde partijen die naast deze (slappe) oproep aan de minister, ook nog een lokaal vuurwerkverbod in het leven willen roepen.

Wij zullen ons ook bij dat voorstel blijven verzetten tegen het volledig verbieden van vuurwerk, zoals wij beloofd hebben bij de verkiezingen van 2018 (zie verkiezingsprogramma - pagina 25). Denk daaraan als u in 2022 weer mag stemmen in Ede...

Bekijk hier de hele raadsvergadering:
https://ede.raadsinformatie.nl/bijeenkomst/754251/Politieke%20Dag%20Ede%2021-01-2021
(19.00u - vanaf 1:54:32)